Du som arbetar med människor

behöver utbildning i hur du kan stödja och bemöta en människa som förlorat en anhörig i självmord och hur ni kan arbeta suicidpreventivt på arbetsplatsen.

suicidpreventiva planer behöver antas i alla verksamheter och förankras hos samtliga 

utbildning i suicidprevention behöver nå alla i övre skolåren och samtliga vuxna

efterlevandesamtal i nära anslutning till självmord, för närstående i vid bemärkelse, arbetskamrater,  vän- och personalgrupper

läs mer på https://www.spesblekinge.com

Ansvarig för www.forebyggsjalvmord.se/blogg

 

Maiellen Stensmark 

Yrke: Arbetslivskonsult/socionom-samhällsplanerare/ livscoach, samhällskunskaps- och spansklärare.

Efter arbete i socialtjänst, yrkesinriktad rehabilitering och projektledning, har jag efter många år i andra verksamheter lust att återgå till spännande arbete med stora utmaningar!

Bred erfarenheter av holistiskt tänkande Under flera år har jag arbetat med mitt eget tillfrisknande efter olyckor och sjukdom. Man kan säga att jag både arbetat med att hjälpa andra till yrkesmässig och arbetsrelaterad rehabiliering och gjort min egen resa.

Lite mer om mig; Jag är högkänsligt begåvad, vilket varit till stor hjälp i min egen läkandeprocess, men också i alla de arbetsuppgifter jag haft! Liksom ca 20 procent av befolkningen känner jag, tar in mer av andras känslor, än de andra 80 procenten gör. Därför har jag också  lätt för att uppmuntra andra att känna, gå in i sina känslor, bearbeta dem på djupet, som ett sätt att utveckla hälsa på djupet.

Livet har lärt mig att följa tankarna till sitt slut och att det i sin tur leder till tidigare erfarenheter. Gamla föreställningar kan  blockera och hindra ny utveckling. Rädslor och tankemässigt tjatter bibehåller det som är, även om det är förknippat med stor smärta och sorg. Det förhindrar, i alla fall senarelägger, istället för att låta nya erfarenheter öppna upp och leda till affirmerande, nydanande tankar, också igenom de svåraste händelser.

Sedan 2004 lever jag med egen erfarenhet av en nära anhörigs självmord, då min dotter tog sitt liv 21 år ung. Under många år har jag därför engagerat mig ideellt i frågor om suicidprevention och efterlevandestöd. Genom hennes död har jag förstått att det är bäst att samtala med någon som själv varit med om och bearbetat sin egen förlust och har distans till den händelsen. Det ger hopp!

Tidigare har jag gett egna kurser i inspirativ målning, efter att ha gått Kurt Källmans utbildning i Vedic Art, gett kurser i meditation och De Fem Tibetanerna som är en enkel yoga, som stärker och gör kroppen smidig. Jag har gett behandlingar under drygt 10 år, i Sverige och på Gran Canaria, med utbildningar i aromaterapi, Ayur Vedisk medicin och kunskap om meridianer, som aroma-terapeut-massör, gett akupressmassage och arbetat med hjälp av blomsteressenser - som är själens medicin och som ger läkande på holistisk nivå.

Efter min dotters självmord har livet fört mig in på nya områden. Det blev ytterligare studier som gjorde mig till lärare, med undervisning i spanska på högstadiet.

Sedan 2011 har jag haft ett ideellt uppdrag som ordförande i anhörigföreningen SPES Blekinge och är det fortfarande.

Postvention är stöd för den nydrabbade familjen efter en närståendes självmord. Ett stöd i djup sorg efter en svår förlust. Om det finns mer att läsa här på hemsidan och på www.spesblekinge.se.

                                                          ❤

Efterlevandestöd är mycket eftersatt över hela landet. En del kan ha turen att mycket tidigt efter den närståendes självmord få en tid hos en samtalsterapeut, men söker man inte själv ges inget krisstöd alls. Notera att det då handlar om samtalstillfällen för enskilda sörjande.

På hemsidan och bloggen delar jag min egen erfarenhet, ibland andras. Hoppas det kan vara till nytta för någon annan, att det är betydelsefullt för dig, din familj, att det kan leda till ökat suicidpreventivt arbete i hem, på arbetsplatser, i samhället och till bra efterlevandestöd för dem som är med om det värsta.

                                                          ❤

HIT KAN DU OCKSÅ VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT:

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, om du har allvarliga självmordstankar och självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här: 

https://www.1177.se/vastra-gotaland/liv--halsa/psykisk-halsa/att-soka-stod-och-hjalp/rad-och-stod-pa-chatt-och-telefon/

SPES-MÖTEN FÖR EFTERLEVANADE EFTER EN NÄRSTÅENDES SJÄLVMORD - Om du befinner dig på andra håll i Sverige, gå in på www.spes.se och hitta kontaktpersoner på andra orter: se riksföreningen SPES hemsida www.spes.se

Bor du i Blekinge? eller befinner dig här och har just förlorat en närstående i självmord. Du är välkommen att ringa Maiellen, 070-2900824 eller via e-post: maiellenstensmark@hotmail.com. Mer info: www.spesblekinge.se

För er mellan 18-35 år finns riksföreningen SPES UNGDOM med Riksträffar. Kontaktpersoner finner du under v-götalandskretsen eller kontaktar du styrelsen, se www.spes.se

Självhjälpsträffar i Blekinge: i Karlskrona och i Karlshamn för efterlevande efter en närståendes självmord hålls en gång i månaden.

Anmälan via priosamordnare Bert Bengtsson, Karlshamns kommun: 0454-563337, bert.bengtsson@karlshamn.se eller till Maiellen. Träffar i Karlshamn på Regeringsgatan 64. Ingen kostnad.

Träffar i Karlskrona. Anmälan till Maiellen Stensmark, 070-2900824, eller via e-post: maiellenstensmark@hotmail.com. Ingen kostnad.

Vill du dela egen erfarenhet, dina tankar och synpunkter: maila till maiellenstensmark@hotmail.com, så kommer vi överens om hur en blogg om din erfarenhet eller dina tankar ska se ut.

Gilla och dela hemsidan på sociala medier, så att fler hittar informationen.

STÖD det idella arbetet i SPES BLEKINGE med gåva till pg 600294-3