Du som arbetar med människor

behöver utbildning i hur du kan stödja och bemöta en människa som förlorat en anhörig i självmord och hur ni kan arbeta suicidpreventivt på arbetsplatsen.

suicidpreventiva planer behöver antas i alla verksamheter och förankras hos samtliga 

utbildning i suicidprevention behöver nå alla i övre skolåren och samtliga vuxna

efterlevandesamtal i nära anslutning till självmord, för närstående i vid bemärkelse, arbetskamrater,  vän- och personalgrupper

läs mer på https://www.spesblekinge.com

Ansvarig för www.forebyggsjalvmord.se/blogg

 

Maiellen Stensmark Livscoach/socionom-samhällsplanerare/samhällskunskaps- och spansklärare.

Lite om mig; Jag är högkänsligt begåvad. Liksom ca 20 procent av befolkningen känner jag, tar in och låter mig styras mer av känslor än de andra 80 procenten gör. Därför har jag lätt för att uppmuntra andra att känna och gå in i sina känslor, bearbeta dem och våga gå in på djupet, som ett sätt att lära känna mer om sig själv och för att utveckla hälsa på djupet.

Att följa sina tankar till slut leder tillslut till tankar om tidigare erfarenheter. De kan i sin tur blockera och hindra ny utveckling. Rädslor och tankemässigt tjatter bibehåller det som är, även om det är förknippat med stor smärta och sorg. Det förhindrar eller senarelägger, istället för att låta nya erfarenheter öppna upp och leda till affirmerande, nydanande tankar, som tar oss igenom svåraste händelser.

Jag ger lyssnande stöd och hjälp att hantera djup sorg och smärta.

Bäst är att samtala med någon som själv varit med om och bearbetat sin egen förlust och har distans till den händelsen. Det ger hopp!

Sedan 2004 lever jag med egen erfarenhet av en nära anhörigs självmord, då min dotter tog sitt liv 21 år ung. Under många år har jag därför engagerat mig ideellt i frågor som suicidprevention och efterlevandestöd.

Jag har också bred erfarenheter av holistiskt tänkande och läkande, via mina år som aroma-terapeut-massör-utbildad i akupressmassage-blomsteressenser-som är själens medicin och healing, samt Vedic Art. Jag har gett egna kurser i inspirativ målning och behandlingar, både på Gran Canaria över en 10-årsperiod och i Sverige. Efter min dotters självmord har livet fört mig in på nya områden:

Sedan 2011 har jag varit ordförande i anhörigföreningen SPES Blekinge och är det fortfarande. SPES står för SuicidPrevention och Efterlevands Stöd krets i Blekinge. SPES Blekinge har två självhjälpsgrupper som träffas varje månad, en i Karlskrona och en i Karlshamn. Under covid 19-har vi träffats på zoom och konstaterat att det går bra att prata om svåra saker, om djup sorg och läkning, även på zoom, även om vi hellre träffas IRL.

Postvention är stöd för den nydrabbade familjen efter en närståendes självmord. Ett stöd i djup sorg efter en svår förlust.

                                                          ❤

Efterlevandestöd är mycket eftersatt över hela landet. En del kan ha turen att mycket tidigt efter den närståendes självmord få en tid hos en kurator eller samtalsterapeut, men söker man inte själv ges inget krisstöd alls. Notera att det då handlar om samtalstillfällen för enskilda sörjande.

På hemsidan/ i bloggen, delar jag min egen erfarenhet, ibland andras. Hoppas det kan vara till nytta för någon annan, att det kan bli betydelsefullt för dig och din familj, att det kan leda till ökat suicidpreventivt arbete i hem, på arbetsplatser och i samhället och till bra efterlevandestöd om det värsta har hänt.

                                                          ❤

HIT KAN DU OCKSÅ VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT:

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, om du har allvarliga självmordstankar och självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här: 

https://www.1177.se/vastra-gotaland/liv--halsa/psykisk-halsa/att-soka-stod-och-hjalp/rad-och-stod-pa-chatt-och-telefon/

SPES-MÖTEN FÖR EFTERLEVANADE EFTER EN NÄRSTÅENDES SJÄLVMORD - Om du befinner dig på andra håll i Sverige, gå in på www.spes.se och hitta kontaktpersoner på andra orter: se riksföreningen SPES hemsida www.spes.se

Bor du i Blekinge? eller befinner dig här och har just förlorat en närstående i självmord. Du är välkommen att ringa Maiellen, 070-2900824 eller via e-post: maiellenstensmark@hotmail.com. Mer info: www.spesblekinge.se

För er mellan 18-35 år finns riksföreningen SPES UNGDOM med Riksträffar. Kontaktpersoner finner du under v-götalandskretsen eller kontaktar du styrelsen, se www.spes.se

Självhjälpsträffar i Blekinge: i Karlskrona och i Karlshamn för efterlevande efter en närståendes självmord hålls en gång i månaden.

Anmälan via priosamordnare Bert Bengtsson, Karlshamns kommun: 0454-563337, bert.bengtsson@karlshamn.se eller till Maiellen. Träffar i Karlshamn på Regeringsgatan 64. Ingen kostnad.

Träffar i Karlskrona. Anmälan till Maiellen Stensmark, 070-2900824, eller via e-post: maiellenstensmark@hotmail.com. Ingen kostnad.

Vill du dela egen erfarenhet, dina tankar och synpunkter: maila till maiellenstensmark@hotmail.com, så kommer vi överens om hur en blogg om din erfarenhet eller dina tankar ska se ut.

Gilla och dela hemsidan på sociala medier, så att fler hittar informationen.

STÖD det idella arbetet i SPES BLEKINGE med gåva till pg 600294-3