Må bra 

För att må bra behövs rutiner, redskap och strategier! Se på dig själv med mycket kärlek. Grunden till framgång är att du talar om och till dig själv som om du redan är på väg mot målet. "Jag älskar mig själv och bygger nu mitt nya liv."

Måbratips

Här har jag samlat saker som hjälpt mig att må bra. Det viktigaste är själva förhållningen du har till dig själv, att du har tålamod med dig. Dina reaktioner och känslor svarar upp mot det som hänt. Själv såg jag ingen möjlighet att förstå hur jag skulle kunna gå vidare och hitta meningen med livet igen. Men med logikens hjälp går det att ta till sig målet att "känna sig vanlig" igen. Här finner du enkla måbratips som är tillåtande och det är där du behöver börja. 

Var snäll mot dig själv!

Gör minsta möjliga, förenkla tillvaron och tillåt dig vara lat. Du kommer att få tillbaks aktivitet och kreativitet. Så snart du börjar röra på din kropp kommer du att känna dig lite bättre. Ta korta promenader och när du förmår går du lite längre sträckor. Betrakta vädret, hälsa på solen och se detaljer i naturen. Finns det någon fågel som hälsar på dig? Gå gärna ute i skogen. Andas in med magen så du syresätter dina lungor! Låt solen skina på dig!

Vad har tidigare i livet fått dig att må bra och njuta?

Vila, om du njuter mer av det så kryp ner i sängen! Drick en kopp varmt te eller något du tycker är riktigt gott och tillåt dig att bara sitta och göra ingenting. Ta ett bad, ät något gott, ta en frukt, gör något du brukade tycka om att göra.

Andas ända från magen

Andas in med djupa andetag så att hela kroppen syresätts och kommer i vila. Det kan du göra var du än är, när som helst. Lägg handen på magen och när du andas in känner du hur magen blir stor och höjs. När du andas ut sjunker den ihop. Om du istället andas kort, med övre delen av bröstkorgen, går en signal ut i hela kroppen att den befinner sig i en stressad situation, vilket är det du ska undvika. När du kontrollerar din andning släpper ångest och du slutar hyperventilera. Redskapet att andas rätt behöver du påminna dig själv om!

Meditera

Din kropp orkar mycket, men sinnet behöver vila. Tankarna behöver samlas och stillas för att ge dig behövlig vila från tanketjattret som hela tiden återkommer helt ostrukturerat. I den pausen mellan tankarna som uppkommer når du mediterar kan hjärnan sortera alla intryck och du kan ge dig återhämtning.

Sätt dig bekvämt med rak rygg och slut ögonen. Ta några djupa andetag och känn hur du kommer till ro. I meditationen vill vi att tanken samlar sig. Det gör du genom att tänka på en bild av något som skapar ro i dig. Det kan vara en solnedgång… eller en snöflinga. Varje gång andra tankar kommer tillbaka tar du upp din bild och börjar känna tystnad. Stanna i den vilan så länge det känns bra. Börja med några minuter. Med tiden kan du meditatera 15-20 minuter.

Gör enkla Yoga-rörelser

Du kan hitta många olika sätt att göra yoga och att meditera.

Du kan testa De 5 Tibetanerna som är 5 mycket enkla rörelser att utföra, som du i din egen takt kan öka i antal. Börja med 3 rörelser av varje, en gång om dagen. Man kan öka med några rörelser för varje gång, tills du gör 21 rörelser av varje övning. Gör ökningarna i din egen takt!

På den här länken får du tips om hur du andas i var och en av de Fem Yogaställningarna i de Fem Tibetanerna. Bilderna visar tydligt hur du håller armar och händer, tår och hela kroppen!

http://www.areskog.se/de-fem-tibetanerna/

https://www.youtube.com/watch?v=87WLad24rlA

 

De fem tibetanerna. Det finns mer att läsa på nätet om du söker på De fem tibetanerna.

Du kan hela ditt liv

Louise  L. Hay heter en amerikansk författare, lärare och andlig vägledare som hjälpt tusentals människor att upptäcka och använda hela potentialen av sin egen kreativa kraft för personligt växande och själv-helande. 

"Om vi är villiga att göra det mentala arbetet, kan nästan vad som helst helas" - Louise L Hay

Louise L. Hay har kartlagt sjukdomar och skrivit om vilka nya tankemönster som kan bota dem. I boken Du kan hela ditt liv, Copyright 1987, Svensk utgåva ISBN 978 91 534 3520 4, visar hon hur du med nya tankemönster kan komma till rätta med problem och sjukdomar. 

Skriv till Katrine & Thomas, sweden@younity.one, så kan du ta del av Louise L Hays onelinekurs som finns översatt till svenska. 

Dela den här sidan